Grethe Rõõm

#lubarõõmu

Kuidas leida üles see, mis teeb mulle rõõmu?

Me peres kasvab neli väga ägedat last. Olen nende ema olnud veidi rohkem kui pool oma elust. See tähendab, et 23 aastat on olnud esiplaanil nende väikeste ja siis natuke suuremate inimeste soovid, tahtmised, vajadused, õnnestumised, kahtlemised, tegemised ja unistused. Emana armastan, elan lastele kaasa, toetan ja olen olemas nii hooga, et märkasin ühel hetkel mõned aastad tagasi, et ma ei tea enam päris täpselt, mis on see, mida mina tahan. 

Mu väga-väga suur rõõm on see, et me perel on hästi. Tegutseme üha selle nimel. 

Seda hirmu, et miskit pole teha, lihtsalt pole, sest suure pere emale jagub külluslikult kõike. Kokkamist, koordineerimist, laste trenniviimist ja sealt kojutoomist. Pesupesemisest ja lõppematust koristamisest kõnelemata. Ja ma päriselt armastan kõike seda (võib-olla koristamist küll mitte nii väga, aga ajapikku on isegi see mulle natuke meeldima hakanud). 

Aga. 

Kõige selle kõrval ei teadnud ma enam, mis on see, mida mina tahan. Mis on see, mis teeb mulle, sellele naisele, kes on jah, ema ja elukaaslane, aga ka veel väga palju muud, rõõmu? 

Mida siis teha, kui ühel kenal päeval seisad keset oma elu ja tegemisi justkui veidi ennast kaotanuna ja mõtled, et oot, aga mis on see, mis tänases päevas mulle rõõmu teeb? 

Kui miski on kadunud, siis tasub see üles otsida 🙂 Seda tarkust on elu me lastega väga sageli õpetanud. Sest kes otsib, see leiab! 

Et ma olen kirjutamiseusku, võtsin oma päeviku ja pliiatsi ja panin kirja kõik, mis mulle rõõmu teeb. Kõik need asjad, tegemised ja hetked, mis rõõmustavad. 

Ja kui sa maadled parasjagu sellega, et päris täpselt ei tea, kus ja milles su rõõm on, siis kirjuta ka. Sest tead, sa pole ainus ega üksi, kes vahel on kimpus sellega, et täpselt ei tea. Sest elu muutub üha ja sina muutud üha.

Nii et kirjuta endale üles:

Ma olen rõõmus, kui …

Ma olen rõõmus, kui …

Ma olen rõõmus, kui …

Ma olen rõõmus, kui …

Ma olen rõõmus, kui …

Ja siis vaata oma nimekirja ning kirjuta natuke veel – leia iga vastuse juurde paar-kolm asja, mis teevad sulle just selles rõõmu. 

Mis teeb selles mulle rõõmu? 

Ehk et nt: ma olen rõõmus, kui luban endale õppida karmoškamängu. Selles teeb mulle rõõmu algajaks olemine ja vabadus eksida ja proovida uuesti. Selles teeb mulle rõõmu hetk, kus mõni lugu juba hakkab looma. Selles teeb mulle rõõmu lihtsalt endale mängimine. 

Või et: ma olen rõõmus, kui luban endale mõnusa trenni. Selles teeb mulle rõõmu liikumine. Selles teeb mulle rõõmu värske õhk. Selles teeb mulle rõõmu õppimine (kuulan kõndides enamasti mõnd audioraamatut või podcasti). Selles teeb mulle rõõmu hea uni, mis alati trennipäevale järgneb. 

Või et: ma olen rõõmus, kui mul on aega kokata. Selles teeb mulle rõõmu katsetamine. Selles teeb mulle rõõmu võimalus ise luua. Selles teeb mulle rõõmu uute maitsete proovimine.

See nimekirja koostamine võtab mõnevõrra aega, aga see tasub end ära – 

sul on nimekiri asjadest, mis teevad sulle rõõmu! 

Sest tead, rõõm pole ainult pidupäevadeks. Ega ainult erilisteks päevadeks. Rõõmul on koht igas päevas. See nimekiri lubab sul neid rõõmuampse mahutada igasse päeva. 

Endale rõõmu lubamine on valik. 

Mis juhtub, kui lubada endale neid päris oma rõõme igasse päeva? 

Ei maksa arvata, et endale igapäevaste rõõmuampsude lubamine tähendab seda, et elu muutub katkematuks lustiks ja lillepeoks. Elu on ikka elu kogu oma kirevuses. See tähendab, et vahel ongi kohe täiega keeruline, aga kui sul on tagataskust võtta need väikesed rõõmuampsud, siis saad keerulistest aegadest kergemini läbi. Sul on teadmine, mis on see, mis sulle rõõmu teeb. 

Muidugi avastasin oma nimekirja tehes, et mu rõõmud on väga seotud mu perega. Mis on imetore, sest armastan oma peret väga. Sama palju kui oma elu. 

Kas sul on oma rõõmunimekiri? Kui jaa, siis millal sa selle viimati üle vaatasid? Ja millal sa endale sealt miskit head lubasid?

Ma luban iga päev. Aga kuidas seda teha nii, et süütunne (see kipub emadusega kaasas käima nagu sukk saapaga, oled nõus?) ei võtaks enne rajalt maha, kui üldse saad mõne sammu astuda? Või kuidas mahutada need oma rõõmuhetked päevadesse, mis juba niigi on tegemistest pungil? 

Kirjutan sellest lähipäevil, tule taas lugema! Siin lingil saad liituda mu uudiskirjaga, et olla esimeste hulgas, kes saavad osa põnevatest pakkumistest ja väärt lugemistest: https://view.flodesk.com/pages/612342d396595a87b91d059a

Armastusega, 

Grethe

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Grethe Rõõm

Theme by Anders Norén